Mulla happesus
Happesus on põhjustatud mullalahuses leiduvatest vesiniku ioonidest (aktiivne happesus) ja kolloididel neeldunud vesiniku ja alumiiniumi ioonidest (potentsiaalne happesus). Põhjuseid, miks muld hapestub on mitmeid, nii looduslikke kui ka inimtekkelisi. Näiteks saab põhjuseid otsida mullas kulgevatest protsessidest ja mulla geneesist. Kuid oluline roll on ka näiteks negatiivsel kaltsiumi ja magneesiumi bilansil, happeliste väetiste kasutamisel, happevihmadel, orgaanilise aine laguproduktidel, juureeritistel jne.
Taimede toitumise seisukohalt on mulla pH väga oluline näitaja. Lisaks mõjutab see ka mikroorganismide elutegevust, kellel on taimede toitumises samuti oluline roll täita. Mulla reaktsiooni muutused mõjutavad suurel määral mikroorganismide arvukust ja aktiivsust ning taimede kasvu ja arengut. Ideaalne pH vahemik on 6,3-7,2 aga enamikele toitainetele ja mikroorganimidele sobib ka pH 6,0-7,5. Happelistes muldades on kasulike mikroorganismide arvukus väiksem ja kuna loodus tühja kohta ei salli, siis hakkavad seal aktiivsemalt levima taimehaigusi põhjustavad mikroorganismid. Häiritud on taimele elutähtsate toiteelementide (N, P, K, Mg, S, Ca, Mo) omastatavus. Näiteks toimub happelises mullas fosfori keemiline neeldumine.
Meie valikust leiad mikrogranuleeritud starterväetise NutriBoost NP 10:45, mis sisaldab uue põlvkonna ajutise mõjuga anorgaanilisi lisaaineid, mis kaitsevad fosforit pärast mulda viimist blokeerumise eest. Annab efekti ka happeliste muldade korral. Kindlasti ei pea meie happelistel muldadel toimetamist jätkusuutlikuks ja probleemi ilmnedes tuleks sellega tegeleda. Maksimaalse efekti annab siiski taimedele ja kasulikele mikroorganismidele soodsas pH vahemikus taimekasvatus. Kuid teoreetiliselt aitab NutriBoost keerulisel ajal siiski taimedel algarenguks olulised elemendid kätte saada.